Підвищення працездатності в метальників молота за допомогою засобів відновлення в підготовчому періоді

Authors

  • Роман Євгенович Черкашин Східноєвропейський національний університет імені Лесі Українки
  • Анатолій Михайлович Тучак Східноєвропейський національний університет імені Лесі Українки

Keywords:

засоби відновлення, фізична працездатність, навантаження, нижні кінцівки, тренування, контрольні вимірювання, метальники молота, масажер

Abstract

У статті показано можливість і доцільність застосування в навчально-тренувальному процесі метальників молота активних засобів відновлення працездатності, що дасть можливість не тільки відновити працездатність метальників під час навчально-тренувального процесу, а й підвищити техніку виконання кидків та їхню результативність. Використано тренажер для ніг та інші відновлювальні засоби під час тренувальних занять залежно від самопочуття спортсменів при появі в них ознак стомлення: між кидками в метанні та між підходами, а також у кінці й після тренування. Тривалість використання масажера та засобів відновлення працездатності метальників молота вибирали для кожного метальника індивідуально. Це залежало від його потреби в активному відпочинку, частини тренувального заняття та тривало в середньому до 3 хв, а після заняття – до 8 хв. Ефективність застосування засобів відновлення масажерів оцінювали за якістю техніки виконання кидків, ступенем активності спортсмена під час виконання вправ, а також за його самопочуттям, суб’єктивними відчуттями комфорту й дискомфорту та деякими показниками тренованості. У кінці дослідження в групі метальників молота, із якими проводили експериментальну роботу з відновлення працездатності стоп за допомогою засобів самомасажу, масажу, відзначено, що його застосування в процесі спортивного тренування дало змогу підвищити самопочуття, рухову активність, відчувати «легкість» нижніх кінцівок і навіть покращити техніку виконання кидків (на результат).

Author Biographies

  • Роман Євгенович Черкашин, Східноєвропейський національний університет імені Лесі Українки
    кандидат педагогічних наук, доцент кафедри олімпійського і професійного спорту
  • Анатолій Михайлович Тучак, Східноєвропейський національний університет імені Лесі Українки
    кандидат наук з фізичного виховання та спорту, доцент  кафедри фізичної реабілітації

References

Бирюков А. А. Практикум по спортивному массажу / А. А. Бирюков. – М. : [б. и], 1983. – 200 с.

Дубровский В. М. Применение массажа при травмах и заболеваниях у спортсменов / В. М. Дубровский. – М. : [б. и.], 1986. – 160 с.

Жилкин А. И. Легкая атлетика : учеб. пособие для студ. высш. пед. учеб. заведений / А. И. Жилкин, В. С. Кузьмин, Е. В. Сидорчук. – М. : Издат. центр «Академия», 2003. – 464 с.

Зотов В. М. Спортивный массаж / В. М. Зотов. – Киев : [б. и.], 1984. – 140 с.

Массажер для ступней ног: а.с. РФ, МКИ А61Н-15/00 / В. Г. Соломатов, М. В. Соломатова, А. В. Соломатова, Г. В. Соломатова // Открытия. Изобретения. – 1997. – №. 7. – С. 10.

Федюкович Н. И. Анатомия и физиология человека : учеб. пособие. – изд. 2-е. / Н. И. Федюкович. – Ростов н/Д : Изд-во «Феникс», 2003. – 416 с.

Published

2016-06-07

Issue

Section

Olympic and professional sport

How to Cite

Підвищення працездатності в метальників молота за допомогою засобів відновлення в підготовчому періоді. (2016). Physical Education, Sport and Health Culture in Modern Society, 2(26), 88-92. https://sport.vnu.edu.ua/index.php/sport/article/view/337

Most read articles by the same author(s)