Вікові особливості плавців та їх здатність до фізичних і функціональних навантажень

Authors

  • Олександр Будзуляк

Keywords:

плавці, тренування, вікові особливості, фізине навантаження, адаптація

Abstract

У статті розглянуто вікові особливості плавців. Як свідчать результати останніх наукових досліджень, сучасне плавання вимагає від спортсмена значних фізичних та функціональних навантажень. Завдання дослідження – проаналізувати вікові особливості плавців та їх здатність виконувати великі навантаження. Ефективність тренувань плавців обумовлюється особливостями вікового розвитку організму, суттєвими коливаннями здатності функціональних систем до адаптаційних перетворень у різному віці. У процесі тренувальних занять організм адаптується до різноманітних вікових перетворень, пристосовується до великих фізичних і функціональних навантажень. На вдосконалення можливостей організму плавців високого класу впливає також самодисципліна, психологічний стан, однак основним регулятором є методи й принципи спортивного тренування та стимулювання, умови тренування й харчування, процес відновлення.

References

Осокина Т. И. Как научить детей плавать / Осокина Т. И. – М. : Просвещение, 1985.

Плавание, лечение и спорт / под ред. Н. Н. Кардамонова. – Ростов н/Д. : Изд-во “Феникс”, 2001.

Платонова В. Н. Общая теория подготовки спортсменов в олимпийском спорте : учеб. для студ. вузов физического воспитания / Платонова В. Н. – Киев : Изд-во “Олимп. л-ра”, 1997.

Физическая реабилитация : учебник для академий и институтов физической культуры / под общей редакцией профессора С. Н. Попова. – Ростов н/Д. : изд-во “Феникс”, 1999.

Фирсов З. П. Плавать раньше, чем ходить / Фирсов З. П. – М. : Физкультура и спорт, 1980.

Яловик В. Т. Медико-біологічні й педагогічні засоби відновлення та підвищення працездатності спортсменів : наук. – метод. посіб. для тренерів і викладачів / Яловик В. Т. – Луцьк : Волин. нац. ун-т ім. Лесі Українки, 2010.

Published

2016-10-18

Issue

Section

Olympic and professional sport

How to Cite

Вікові особливості плавців та їх здатність до фізичних і функціональних навантажень. (2016). Physical Education, Sport and Health Culture in Modern Society, 3(19), 316-319. https://sport.vnu.edu.ua/index.php/sport/article/view/788