Атлетична гімнастика як засіб профілактики порушень постави студентської молоді

Authors

  • Олена Ханікянц
  • Володимир Максим

Keywords:

опорно-руховий апарат, м’язи спини, профілактика порушень постави, програма атлетичного тренування

Abstract

Упродовж останніх десятиліть і медики, і спеціалісти у сфері фізичного виховання безупинно наголошують на профілактиці та реабілітації захворювань хребта сучасної молоді. Незважаючи на це, у навчальному процесі студентів ВНЗ у ролі засобів розвитку сили м’язів силові вправи та вправи з обтяженнями застосовуються в обмеженій кількості, одноманітно й безсистемно. Головним завданням роботи було вивчити сучасний стан проблеми порушень постави та деформацій хребта молоді й на основі здійсненого аналізу розробити програму тренувань, спрямовану на розвиток та зміцнення основних груп м’язів з акцентом на м’язи спини. У статті висвітлено результати проведеного аналізу динаміки захворювань опорно-рухового апарату. Обґрунтовано залежність стану здоров’я людини від ступеня розвитку м’язового корсета спини. Розроблено та впроваджено програму атлетичного тренування яка сприятиме профілактиці порушень постави, зміцненню імунітету, стабілізації психічного стану, підвищенню працездатності загалом.

References

Бубела О. Ю. 700 вправ для формування правильної постави : навч-метод. посіб. / О. Ю. Бубела. – Л. :Укр. технології, 2002. – 215 с.

Вейдер Джо. Система строительства тела / Вейдер Д. – М. : Физкультура и спорт, 1992. – 112 с.

Лапутин А. Н. Атлетическая гимнастика / Лапутин А. Н. – Киев : Здоровья, 1990. – 174 с.

Скляренко Є. Т. Травматологія і ортопедія / Скляренко Є. Т. – К. : Здоров’я, 2005. – 384 с.

Щерба М. “Стовбур життя” має бути міцним” / М. Щерба // Ваше здоров’я : газ. МОЗ України. –№ 02 (1027). –2010. – 19–25 січ.– С. 2.

Published

2016-11-08

Issue

Section

Therapeutic physical training, sports medicine and physical rehabilitation

How to Cite

Атлетична гімнастика як засіб профілактики порушень постави студентської молоді. (2016). Physical Education, Sport and Health Culture in Modern Society, 1(17), 108-112. https://sport.vnu.edu.ua/index.php/sport/article/view/924