Допінг-контроль та його організаційно-правові основи

Authors

  • Світлана Мальона

Keywords:

заборонені препарати, допінг-контроль, правове регулювання

Abstract

У статті подано розгляд організаційно-правових аспектів використання допінгу, що є найпоширенішим правопорушенням у сфері спорту. Проблема допінгу – одна із центральних у міжнародному спортивному русі. Виникнення цієї проблеми призводить до комерціалізації спорту й відповідальності згідно із законом України. Розкрито правові та організаційні умови здійснення антидопінгового контролю в Україні, участі відповідних установ та організацій у профілактиці, попередженні застосування й розповсюдження допінгу в спорті. Норми допінгового контролю потребують на сьогодні уніфікації документів із цієї тематики, антидопінгових правил міжнародних спортивних організацій, які приймаються всередині державної структури, а також національними федераціями різних країн. Це дасть можливість людям у багатьох країнах світу познайомитися з ними для того, щоб органи державної влади й спортивний рух могли продовжувати свою діяльність із метою викоренення допінгу зі спорту.

References

Антидопінгова конвенція від 16.11.1989 // www.rada.gov.ua

Бордюгова Н. В. Правопорушення вспорті: допінг, поняття і історія розповсюдження / Н. В. Бордюгова //Часопис Київського університету права. – № 1. – К., 2010. – С. 291–295.

Закон України “Про антидопінговий контроль у спорті” № 2353-ІІІ від 05.04.2001 // www.zakon2.rada.gov.ua

Корж В. П. Допінг вчера, сегодня и завтра / В. П. Корж, И. Н. Башкин. – Николаев : ИИП “Степ-инфо”, 2006. – С. 9–16.

Платонов В. Н. Олимпийский спорт / В. Н. Платонов. – К. : Олимпийская литература, 1994. – 496 с.

Published

2016-10-18

Issue

Section

Historical, philosophical, juristic and organizational problems of physical culture

How to Cite

Допінг-контроль та його організаційно-правові основи. (2016). Physical Education, Sport and Health Culture in Modern Society, 3(19), 32-35. https://sport.vnu.edu.ua/index.php/sport/article/view/719