Вплив лляної олії на вміст продуктів ПОЛ у тканинах щурів різного віку за умов адаптації до тривалих фізичних навантажень плаванням

Authors

  • Андрій Володимирович Хмара Кременецький обласний гуманітарно-педагогічний інститут імені Тараса Шевченка
  • Олег Степанович Покотило Тернопільський національний технічний університет імені Івана Пулюя

Keywords:

щурі, перекисне окиснення ліпідів, вік, лляна олія, плавання

Abstract

Інтенсивність перекисного окиснення ліпідів (ПОЛ) в організмі залежить від його фізіологічного стану, типу тканин, віку й екзогенного надходження чинників, які регулюють ці процеси. Велике значення в процесах ПОЛ належить поліненасиченим жирним кислотам, особливо родини омега-3. В експериментальному дослідженні на 6- та 18-місячних білих щурах установлені вікові й тканинні особливості вмісту дієнових кон’югатів та ТБК-активних продуктів у їхній плазмі, еритроцитах і печінці в нормі, при тривалому фізичному навантаженні плаванням із 10 % навантаженням від маси тіла впродовж 14 діб та при внутрішньошлунковому уведенні їм лляної олії в дозі 0,5 мл/кг маси тіла впродовж 14 діб. Установлено, що в дорослих (6-місяців) і старих (18-місячних) щурів уміст дієнових кон’югатів та ТБК-активних продуктів у нормі зростає в ряді плазма > еритроцити > печінка. При тривалому фізичному навантаженні вміст дієнових кон’югатів у дорослих щурів зростає в ряді плазма > печінка > еритроцити, а в старих – у ряді печінка > еритроцити > плазма.

Author Biographies

  • Андрій Володимирович Хмара, Кременецький обласний гуманітарно-педагогічний інститут імені Тараса Шевченка
    асистент кафедри медико-біологічних основ фізичного виховання
  • Олег Степанович Покотило, Тернопільський національний технічний університет імені Івана Пулюя
    доктор біологічних наук, професор

References

Aleynik S. I. Increased circulating products of lipid peroxidation in patients with alcoholic liver disease /Aleynik S. I., Leo M. A., Aleynik M. K., Lieber C. S. // Alcohol. Clin. Exp. Res. – 1998. – Feb, 22 (1). – Р. 19–26.

Ernster L. Microsomal lipid peroxidation / L. Ernster, K. Nordenbrandt // Methods Enzymol. – 1967. – Vol. 10. – P. 575–576.

Fan Y. Y. Importance of Dietory γ-Linolenic Acid in Human Health and Nutrition / Y. Y. Fan, R. S. Chapkin // The Journal of Nutrition. – 1998. – Vol.128. – P. 1411–1414.

Frenoux JM. R. Polyunsaturated Fatty Acid How us Blood Pressure and Improves Antioxidant Status in Spontaneously Hypertensive Rats / JM. R. Frenoux, ED Prost, JL Belleville, JL Prost // The Journal of Nutrition – 2001. – Vol.131. – Р.39–45.

Michara M. Thiobarbituric acid value on fresh homogenate of rat as a parameter of lipid peroxidation in aging, CCL4 intoxication, аnd vitamin E deficiency / M. Michara, M. Uchiyama, K. Fukuzava // Biochem. Med. 1980. – Vol. 23 (3). P. 302–311.

Nannicini F. Alpha-linolenic acid and cardiovascular diseases Omega-3 fatty acids beyond eicosapentaenoic acid and docosahexaenoic acid / F. Nannicini, F. Sofi, G. Avanzi et. al. // Minerva Cardioangiol. – 2006. – V. 4(4). – P. 431–442.

Владимиров Ю. А. Перекисне окислення ліпідів у біологічних мембранах / Ю. А. Владимиров, А. И. Арчаков. – М. : Наука, 1972. – С. 237–238.

Камишніков В. С. Довідник з клініко-біохімічної лабораторній діагностиці / В. С. Камишніков. – К. : Білорусь, 2000. – Т. 1–2.

Коцюруба А. В. Вікові особливості змін аргіназо-NO-синтазної системи в серці щурів в умовах адаптації до тривалих фізичних навантажень плаванням / А. В. Коцюруба, Ю. П. Корнач, С. О. Таланов, О. В. Базілюк // Фізіол. журн. – 2012. – Т. 58. – № 1. – С. 27–35.

Кожем’якін Ю. М. Науково-методичні рекомендації з утримання лабораторних тварин / Ю. М. Кожем’якін, О. С. Хромов, М. А. Філоненко, Г. А. Сайфетдінова. – К. : «Авіцена» .– 2002 – 156 с.

Ланкин Т. Ф. Биометрия / Т. Ф. Ланкин. – М. : Высш. шк. – 1990. – 352 с.

Нейфила Е. А. Біохімія / Е. А. Нейфила, Каган В. Е. – 1969. – С. 34–511.

Published

2016-07-04

Issue

Section

Therapeutic physical training, sports medicine and physical rehabilitation

How to Cite

Вплив лляної олії на вміст продуктів ПОЛ у тканинах щурів різного віку за умов адаптації до тривалих фізичних навантажень плаванням. (2016). Physical Education, Sport and Health Culture in Modern Society, 1(21), 310-313. https://sport.vnu.edu.ua/index.php/sport/article/view/534