Ефективність фізичної підготовки кваліфікованих волейболістів різних ігрових амплуа

Authors

  • Олександр Швай
  • Леонід Гнітецький
  • Валерій Поляковський

Keywords:

волейбол, фізична підготовка, ігрові амплуа, гравці, рухові якості, спортивне тренування

Abstract

У статті визначено ефективність фізичної підготовки та розвиток основних фізичних якостей кваліфікованих волейболістів різних ігрових амплуа. Важливим у сучасному волейболі є не лише зростаюча інтенсивність гри, універсалізація гравців та їх вузька спеціалізація, яка обумовлена виконанням функцій певних ігрових амплуа, що вимагає відповідного рівня фізичної підготовленості. У тренувальному циклі на різних етапах підготовчого періоду фізичній підготовці відводиться від 20 до 50 % часу. Завдання з фізичної підготовки розв’язуються переважно на кожному занятті протягом 15–45 хв. Кваліфіковані волейболісти студентських команд, за деякими показниками фізичного розвитку й фізичної підготовленості, наближаються до рівня гравців першої та вищої ліг, і можуть бути надійним резервом для поповнення команд вищих за класом. Отримані дані про фізичну підготовленість можуть бути використані як критерії для комплексного оцінювання розвитку фізичних якостей кваліфікованих волейболістів при відборі гравців для комплектування команди.

References

Аверин И. В. Специальная подготовка волейболиста / И. В. Аверин // Спорт в школе. – 2000. –№ 11–12. – С. 9–16.

Беляев А. А. Волейбол : учебник для студентов вузов физической культуры / Беляев А. А. – М : [б. и.], 2002. – 207 с.

Гнатчук В. І. Взаємоз’язок показників спеціальної фізичної підготовки та змагальної діяльності кваліфікованих волейболістів / В. І. Гнатчук // Теорія і методика фізичного виховання і спорту. – 2006. –№ 3. – С. 3–6.

Демчишин А. А. Підготовка волейболістів / А. А. Демчишин, Б. С. Пилипчик – Киев : Здоровья, 1989. –154 с.

Платонов В. Н. Общая теория подготовки спортсменов в Олимпийском спорте / Платонов В. Н. – Киев : Олимпийская лит., 1997. – 583 с.

Романюк В. П. Комплексне оцінювання функціональних можливостей системи дихання волейболісток / В. П. Романюк // Фізичне виховання, спорт і культура здоров’я у сучасному суспільстві : зб. наук. пр.ВНУ ім. Лесі Українки. – Луцьк : РВВ “Вежа” Волин. нац. ун–ту ім. Лесі Українки, 2008. – Т. 3 – С. 321–325.

Хапко В. Е. Совершенствование мастерства волейболистов / В. Е. Хапко, В. Н. Маслов – Киев : Здоровья, 1990. – 128 с.

Published

2016-11-04

Issue

Section

Olympic and professional sport

How to Cite

Ефективність фізичної підготовки кваліфікованих волейболістів різних ігрових амплуа. (2016). Physical Education, Sport and Health Culture in Modern Society, 2(18), 332-335. https://sport.vnu.edu.ua/index.php/sport/article/view/897

Most read articles by the same author(s)