Вплив управління та організаторської роботи тренера на підготовку спортсменів

Authors

  • Юрій Юрійович Цюпак Східноєвропейський національний університет імені Лесі Українки
  • Тетяна Євгенівна Цюпак Східноєвропейський національний університет імені Лесі Українки

Keywords:

педагогічна майстерність тренера, організаторська робота, компоненти результативності спортсменів

Abstract

Сучасний рівень розвитку масового спорту пред’являє все більш зростаючі вимоги до особистості керівника спортивного колективу, його майстерності. Проблема педагогічної майстерності тренера – одна з центральних у теорії й практиці педагогіки спорту. Завдання дослідження – розкрити специфіку управління та організаторської роботи тренера й перевірити її вплив на підготовку спортсменів. На основі впровадження системи механізмів управління та організації спортивної діяльності нами проведено характеристику результативності спортсменів, яка представлена такими компонентами: теоретичні відомості про спортивну діяльність (ТВ про СД); відвідування занять (ВЗ); мотивація до успіху (МдоУ); рівень фізичної підготовленості (РФП); ефективність участі на змаганнях (ЕЗ); організованість щодо виїздів на змагання (О). Провадження системи управління та організації роботи тренера в спортивній діяльності й порівняльна характеристика даних початкової та контрольної діагностики експериментальних і контрольних груп показує значне домінування в розвитку саме спортсменів експериментальних груп, що підтверджується приростом показників і раціональним управлінням, організацією роботи тренера в спортивній сфері.

Author Biographies

  • Юрій Юрійович Цюпак, Східноєвропейський національний університет імені Лесі Українки
    кандидат наук з фізичного виховання та спорту, доцент кафедри теорії фізичного виховання, фітнесу та рекреації
  • Тетяна Євгенівна Цюпак, Східноєвропейський національний університет імені Лесі Українки
    кандидат наук з фізичного виховання та спорту, доцент кафедри здоров’я людини та фізичної реабілітації

References

Абдуллина О. А. Общепедагогическая подготовка учителя в системе высшего педагогического образования : учеб. пособие / О. А. Абдуллина. – М. : Просвещение, 1990. – 141 с.

Ашмарин Б. А. Теория и методика физического воспитания / Б. А. Ашмарин. – М. : Физкультура и спорт, – 1990

Дьяченко М. И. Психология высшей школы / М. И. Дьяченко, Л. А. Кандыбович. – Минск : Университетское, 1993. – 368 с.

Сінгаєвський С. М. Оптимізація системи підготовки вчителя фізичної культури у педагогічному вузі /С. М. Сінгаєвський, О. С. Сінгаєвська // Конференція підготовки спеціалістів фізичної культури та спорту в Україні – Луцьк, 1994. – С. 241–243.

Коглер Аладар. Йога для спортсменов. Секреты олимпийского тренера / Аладар Коглер. – М. : ФАИР-Прогресс, 2002. – 304 с.

Котова О. Теоретико –методичні засади та проблеми підготовки майбутніх учитилів фізичної культури /О. Котова // Фізичне виховання, спорт і культура здоровя у сучасному суспільстві : зб. наук. пр. Волин. нац. ун-ту ім. Лесі Українки, 2012. – № 2 (18). – С. 66–68.

Published

2015-09-30

Issue

Section

Technologies of education in physical training

How to Cite

Вплив управління та організаторської роботи тренера на підготовку спортсменів. (2015). Physical Education, Sport and Health Culture in Modern Society, 3(31), 83-87. https://sport.vnu.edu.ua/index.php/sport/article/view/135