Розвиток системи фізичного виховання в навчальних закладах України у 30-х роках ХХ ст.

Authors

  • Наталія Дмитрівна Соколова Національний університет фізичного виховання і спорту України

Keywords:

фізичне виховання, навчальні заклади, ранкова гімнастика, фізкультхвилинка, воєнізація

Abstract

В умовах формування національної системи фізичного виховання молоді спеціалісти все частіше звертаються до радянського досвіду. Значна частина фахівців і досі вважає радянську систему найкращою, здатною розв’язати нагальні проблеми – допомогти у вихованні здорової людини. Але вони забувають про те, що головним завданням фізичної культури була підготовка вправного бійця, захисника комуністичних ідей. У
статті здійснено комплексний аналіз нормативно-правової бази 30-х роках ХХ ст., що дає змогу з’ясувати особливості формування радянської системи фізичного виховання в навчальних закладах України в той час. Установлено, що в цей період відбулися кардинальні зміни як у системі освіти, так і в галузі фізкультури. Головне завдання радянської педагогіки – навчити молодь підкорятися встановленим моральним нормам та ідеологічним канонам, розчинятися в колективному середовищі. У цьому мали допомогти фізична культура й спорт. З одного боку, вони об’єднували школярів та студентів (спортивні свята, робота в гуртках), з іншого –допомагали у вихованні здорової людини, відмінного бійця Червоної армії. Адже саме в 30-х рр. відбулась остаточна мілітаризація фізичного виховання в усіх навчальних закладах країни.

Author Biography

  • Наталія Дмитрівна Соколова, Національний університет фізичного виховання і спорту України
    кандидат історичних наук, старший викладач

References

Блях В. А. Шлях зросту / В. А. Блях // Фізкультурник України. – 1934. – № 12.

Бражнік І. А. Інтегральна програма фізкультури для вишів / Бражнік І. А. – Х. : Рад. шк., 1932.

Гимнастика до занятий и физкультура в начальной школе. – М. : [б. и.], 1933.

Домбровський О. Питання ставилося – зарядки немає / О. Домбровський // Фізкультурник України. – 1931. – № 4.

Об организации и содержании работы по физической культуре на 1930/31 уч. год от 20.07.1930 г. / Физкультура в учебных заведениях : сб. офиц. распоряжений и методических указаний. – М. ; Л. : [б. и.], 1930.

Постанова РНК УСРР “Про фізичне виховання в початковій і середній школі” від 3 серпня 1935 р. /Хронологічне зібрання законів, указів Президії Верховної Ради, постанов і розпоряджень уряду Української РСР. У 8 т. Т. 1. – К., 1963.

Програми початкової школи. – К. : Рад. шк., 1937.

Програма початкової і середньої школи 5–10 класи. – Х. : Рад. шк., 1934.

Про відвідування занять фізичної культури студентами // Бюлетень Народного комісаріату освіти УСРР від 4.01.1930. – № 2.

Черняк Е. Физическая культура в школе и задачи обороны : пособие для преподавателей средней школы / Черняк Е. – М. : Гос. учеб.-пед. изд-во, 1934.

Published

2016-09-23

Issue

Section

Historical, philosophical, juristic and organizational problems of physical culture

How to Cite

Розвиток системи фізичного виховання в навчальних закладах України у 30-х роках ХХ ст. (2016). Physical Education, Sport and Health Culture in Modern Society, 4(20), 46-51. https://sport.vnu.edu.ua/index.php/sport/article/view/573