Нормативно-правова регламентація здорового способу життя учнів єдиної трудової школи у 20-х рр. ХХ ст.

Authors

  • Наталія Соколова

Keywords:

єдина трудова школа, фізичне виховання, санітарно-гігієнічні норми, розпорядок дня, ранкова гімнастика, гра

Abstract

Постійне погіршення стану здоров’я учнівської молоді, проблеми матеріального забезпечення зумовлюють необхідність усебічного вивчення вітчизняного досвіду фізичного виховання в середніх навчальних закладах. У статті проведено комплексний аналіз нормативно-правових актів, виданих радянським урядом у 20-х рр. ХХ ст., із проблеми формування здорового способу життя в учнів єдиної трудової школи. Установлено, що з моменту створення єдиної трудової школи влада особливу увагу приділяла вихованню здорової дитини та слідкувала за дотриманням санітарно-гігієнічних норм. Адже за короткий період розроблено низку документів, які регламентували розпорядок дня, тривалість навчального процесу. Також фахівці запропонували програму з фізичного виховання, яка передбачала не лише уроки з фізичного виховання, а й рухливі ігри на перервах та активний відпочинок на свіжому повітрі. Запровадження ж нової системи освіти в 30-х рр. сприяло воєнізації фізичного виховання в школах, що перетворило фізкультуру на нецікавий для учнів предмет.

References

Наказ про затвердження Положення про організацію фізичного виховання і масового спорту в дошкільних, загальноосвітніх та професійно-технічних навчальних закладах України від 02.08.2005 р. [Електронний ресурс]. – Режим доступу : http//zakon2.rada.gov.ua/laws/show/z0909-05.

Пономаревський С. Пошуки нових моделей та продуктивних форм організації навчання в шкільництві РРФСР у першій половині 20-х рр. ХХ ст. / С. Пономаревський // Гуманізація навчально-виховного процесу : зб. наук. пр. – Слов’янськ, 2011. – Ч. ІІ. – Вип. LVIII. – С. 115–123.

Приступа Е. Завышенные нормативы или слабые дети? / Е. Приступа // Зеркало недели. Украина. –2011. – № 9. – 11 марта.

Програмні матеріали для трудшкіл І-го концентра. – Х., 1929–319с.

Сборник постановлений о физкультуре. – М. : Фізкультура и туризм, 1933.

Тимчасові програми по політграмоті та фізичному вихованню для трудшкіл Полтавщини. – Полтава, 1923. – 18 с.

Published

2016-11-08

Issue

Section

Historical, philosophical, juristic and organizational problems of physical culture

How to Cite

Нормативно-правова регламентація здорового способу життя учнів єдиної трудової школи у 20-х рр. ХХ ст. (2016). Physical Education, Sport and Health Culture in Modern Society, 1(17), 14-19. https://sport.vnu.edu.ua/index.php/sport/article/view/905