Аскеза в спорті та фізичному вихованні як теософська проблема самозбереження людини

Authors

  • Михайло Ібрагімов

Keywords:

аскеза, спорт, релігія, церква, совість, спортософія, теософія

Abstract

Стаття актуалізує проблему співпраці церкви, релігійних та фізкультурно-спортивних громад у залученні широкого загалу до занять фізичною культурою. На основі сучасного філософсько-релігійного розуміння аскези завданням роботи є висвітлення її світоглядного смислу, що дає змогу ціннісні орієнтації на спорт та фізичне виховання “перевести” за допомогою принципів християнської філософії віри, надії та любові в ціннісні переконання необхідності ведення здорового способу життя як одного з найважливіших засобів самозбереження людини. У той же час відстоюється думка про відмінності в історичних традиціях східної “духовної практики” як гуманістичної її суті та західної “психотехніки” як агресивної тенденції, що виснажує енергетизм спортсмена. У цьому зв’язку пропонується філософсько-екзистенційне розуміння спортософії (на зразок валеософії), що включає в себе духовні чинники совісті, доброзичливості та турботливого ставлення вчених до спортсменів.

References

Аскетизм [Електронний документ]. – Режим доступу : http://uk.wikipedia.org/wiki/Aскетизм.

Горбунов Г. Д. Психология и спорт // Теория и практика физической культуры. – 1996. – № 12. – С. 16.

Ібрагімов М. “Філософія спорту” в концепті української світоглядної кордоцентричної традиції /М. Ібрагімов // Вісник Прикарпатського університету. – 2011. – № 4. – С. 63.

Кречетов В. Нужно ли православным заниматься физкультурой и спортом? / Кречетов В. [Электронный ресурс]. – Режим доступа : http://hramnagorke.ru/prose/67/1656/.

Лисицын Б. А. Спорт и религиозные организации / Лисицын Б. А. – М. : Культура и спорт, 1985. – С. 3.

Мицкан Б. Природа та здоров’я людини: дієтетика душі й тіла / Б. Мицкан // Фізичне виховання, спорт і культура здоров’я у сучасному суспільстві : зб. наук. пр. Волин. нац. ун-ту ім. Лесі Українки. − Т. 1. –Луцьк : РВВ “Вежа” Волин. нац. ун-ту ім. Лесі Українки, 2008. – С. 85.

Новий словник іншомовних слів / за ред. д-ра філол. наук, проф. Л. І. Шевченко. – К. : Арій, 2008. – С. 67.

Пономарев Ф. Христианские авторы I–IV веков о спорте / Ф. Пономарев [Электронный ресурс]. – Режим доступа : http://lib.eparhia-saratov.ru/books/15p/ponomarev/sport/3.html.

Сараф М. Я. Спорт в системе культуры / Сараф М. Я. – Голицино : [б. и.], 1994. – С. 6.

Столбов В. В. История физической культуры / Столбов В. В. – М. : Просвещение, 1989. – С. 100.

Церква і спорт на шляху до співпраці. – Л. : Галицька вид. спілка. – 2003. – С. 6; 20.

Published

2016-11-04

Issue

Section

Historical, philosophical, juristic and organizational problems of physical culture

How to Cite

Аскеза в спорті та фізичному вихованні як теософська проблема самозбереження людини. (2016). Physical Education, Sport and Health Culture in Modern Society, 2(18), 14-18. https://sport.vnu.edu.ua/index.php/sport/article/view/815