Сучасні тенденції навчання техніки конькових ходів у лижних гонках

Authors

  • Сергій Петрович Козіброцький Східноєвропейський національний університет імені Лесі Українки

Keywords:

техніка конькових ходів, методика навчання, лижні гонки

Abstract

У процесі розвитку лижного спорту техніка та уявлення про її основи зазнали значних змін і постійно вдосконалювались. Загалом у більшості ходів підвищилася посадка лижника, зменшився час відштовхування та збільшилася частота кроків. Проаналізувавши останні дослідження й публікації, що стосуються сучасних тенденцій навчання техніки конькових ходів у лижних гонках, виявили декілька тенденцій. Стегна кращих лижників ніколи не розташовуються позаду п’яток у нейтральному положенні, а лише попереду них. Трива-лість циклу в кращих лижників майже не змінилась, але значно змінився процент часу циклу, у якому м’язи лижника працюють інтенсивно. Тепер кращі лижники відпочивають більше, а працюють дещо меншу долю циклу. Ефективність техніки практично не залежить від антропометричних параметрів тіла. Кероване дихання не передбачає, що хтось ходить на лижні більш ефективно, потрібно мати ефективне дихання, але положення тіла набагато важливіше. Винос рук далеко вперед перед поштовхом – не найбільш ефективний прийом.

Author Biography

  • Сергій Петрович Козіброцький, Східноєвропейський національний університет імені Лесі Українки
    кандидат наук з фізичного виховання і спорту, доцент кафедри теорії та методики фізичного виховання

References

Миленина М. А. Коньковый ход : метод. указания / М. А. Миленина, М. А. Красавина. – Омск : ОмГТУ, 2008. – 39 с.

Раменская Т. И. Техническая подготовка лыжника : учеб.-практ. пособие / Т. И. Раменская. – М. : Физкультура и спорт, 2000. – 264 с.

Смирнов А. А. Новые тенденции в технике конькового хода / А. А. Смирнов // Научно-теоретический журнал «Ученые записки». – №10(32). – 2007. – С. 73–77.

Published

2016-06-03

Issue

Section

Olympic and professional sport

How to Cite

Сучасні тенденції навчання техніки конькових ходів у лижних гонках. (2016). Physical Education, Sport and Health Culture in Modern Society, 3(27), 117-120. https://sport.vnu.edu.ua/index.php/sport/article/view/309