Ритмічна гімнастика під музику Альфреда й Марії Кнессів

Authors

  • Анастасія Вільчковська Університет Яна Кохановського в Кельцах

Keywords:

А. і М. Кнесси, ритмічна гімнастика, музика, учні, фізичне виховання

Abstract

У фізичному вихованні учнів шкіл Західної Європи широко використовують педагогічні системи відомих педагогів Ж. Ж. Далькроза, К. Орфа, Р. Лабана та ін., які підтвердили свою актуальність й ефективність у розвитку психофізичних якостей дітей і молоді. На превеликий жаль, у фізичному вихованні учнів українських шкіл їхня методика використовується епізодично. Також зв’являється незначна кількість публікацій, де висвітлюється цікавий і корисний досвід цих педагогів. Завдання роботи – проаналізувати новаторський досвід із ритмічної гімнастики під музику німецьких педагогів А. і М. Кнессів із метою застосування його в українських дитячих садках та школах. Ритмічна гімнастика під музику А. і М. Кнессів завоювала популярність у навчальних закладах Західної Європи, Америки й Азії. Вона ґрунтується на трьох основних елементах: рух-ритм–музика. Автори також у процесі занять використовують перкусійні інструменти не лише для відтворення звуку, а й для виконання різних вправ. Ритмічна гімнастика може бути використана в підготовчій частині, а її елементи – в основній та завершальній частинах уроків із фізичної культури. У дошкільних закладах та школах ритмічну гімнастику можна проводити повністю як заняття з фізичного виховання. Ритмічна гімнастика під музику А. і М. Кнессів спрямована на розвиток дітей у різних сферах: психічній, емоційній, фізичній. Вона формує вміння творчого підходу до виконання фізичних вправ, мотивує їх до активної діяльності на заняттях із фізичної культури. Розроблена ними ритмічна гімнастика є цікавою й корисною для учнів, вона дає змогу застосовувати різні форми рухової експресії, проявляти ініціативу та самодіяльність. Ця система спирається на інтеграцію музичного й фізичного та виховання школярів, їхню природну активність, емоційність і позитивне сприймання засобів, запропонованих А. та М. Кнессами.

Author Biography

  • Анастасія Вільчковська, Університет Яна Кохановського в Кельцах
    кандидат педагогічних наук, ад’юнкт

References

Gniewkowski W. Gimnastyka rytmiczna A. I Kniessów – nie znana w naszym kraju metoda twórcza wf. / W. Gniewkowski // Wychowanie w Przedszkolu. – № 1. – 1988.

Kuźmińska O. Młodzieżowa metoda wychowania fizycznego A. Kniessa z Hanoweru / O. Kuźmińska // Wychowanie Fizyczne i Higiena Szkolna. – № 2. – 1978.

Okoń K. Ruch w rytmie – twórcza metoda gimnastyki rytmicznej M. i A. Kniessow / K. Okoń // Lider. – 2001. – № 1.

Olszewska I. Muzyka a różne formy aktywności ruchowej / I. Olszewska // Wychowanie Fizyczne i Sport. – № 3. – 1981.

Published

2015-09-30

Issue

Section

Technologies of education in physical training

How to Cite

Ритмічна гімнастика під музику Альфреда й Марії Кнессів. (2015). Physical Education, Sport and Health Culture in Modern Society, 2(30), 47-51. https://sport.vnu.edu.ua/index.php/sport/article/view/190

Most read articles by the same author(s)